
Pääskyvuoren linkkitorni: mastoineen 122 metriä. Pernon telakan pukkinosturi: 105 metriä. Orikedon jätteenpolttolaitoksen piippu: 89 metriä… aivan pian Orikedon jätteenpolttolaitoksen piippu luovuttaa kaupungin korkeimpien rakennelmien listalla pronssisijansa vanhalle kunnolle Turun Tuomiokirkolle, joka kohoaa 86 metriin. Piipun lähtölaskenta on jo alkanut.
– Tutkimme vielä piipun purkamisen vaihtoehtoja. Jos kaadetaan, niin piikataanko alaosasta vai räjäytetäänkö. Kaatoa ei tehdä myöskään todennäköisesti aivan juuresta, vaan savukanavien yläpuolelta, josta alkaa yhtenäinen betonirakenne. Työ on suunniteltava erittäin tarkkaan senkin takia, että viereisellä tontilla on rakennus aivan vieressä, projektia Deletellä johtava Raimo Lehtimaa kertoo.
Jätteenpolttolaitoksen piipusta ei nouse enää savua. Mutta sen huipulla palavat viimeiseen asti lentoliikennettä varoittavat lentoestevalot.
– Järjestämme valoille oman virransyötön, joten ne toimivat silloinkin, kun sähköt muualta ovat jo katkenneet, Lehtimaa lisää.

Ympäristölupa umpeutui
Turun jätteenpolttolaitoksen eteen on pysäköity Deleten iso rekka. Delete on kutsunut asiakkaansa tutustumaan vastikään alkaneeseen purkutyöhön.
Projektipäällikkö Pirkko Kunnari Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksesta kertoo, että jätteenpolttolaitos päätettiin purkaa, koska sille ei saatu enää uutta ympäristölupaa.
Arkkitehtitoimisto Pekka Pitkäsen suunnittelema Orikedon jätteenpolttolaitos ehti toimia 40 vuotta. Aluksi laitos ainoastaan poltti jätteen, mutta muutaman vuoden kuluttua huomattiin että palamislämpöä voisi hyödyntää kaukolämpönä. Ympäri vuorokaudet toiminut laitos pystyi käsittelemään Turun seudun jätteestä noin 75 prosenttia eli 50 000 tonnia vuosittain.
Haitta-aineiden poistoa, kevytpurkua ja laitekauppoja
Vähän matkan päässä purkumiehet paiskivat töitä. Toimistotilojen ikkunoista lentää ulos konttorituoleja sekä väliseinien puurakenteita. Sisällä huoneissa metallit ja muut kierrätettävät materiaalit lajitellaan tarkoin.
– Nyt aluksi ovat vuorossa käsin tehtävät purkutyöt ja asbestinpurku. Täällä on jonkin verran esimerkiksi asbestia sisältäviä mineriittilevyjä, jotka pitää purkaa määräysten mukaan, Lehtimaa selittää.
Kunnari kertoo, että laitoksen omistanut Turun Seudun Energiatuotanto Oy on jo ottanut polttolaitoksesta koneita, joita se voi hyödyntää muissa kohteissaan. Delete tutkii parhaillaan, löytääkö se uusia omistajia jäljelle jääneille sähkömoottoreille ja pumpuille.
Purkutyö suunnitellaan tarkkaan
Kun kevytpurku ja haitta-aineiden poisto on tehty sekä sellaisenaan myytävät koneet irrotettu, työmaalle saapuvat isot purkukoneet. Jätteenpolttolaitoksessa tulee urakoimaan esimerkiksi jättipuomilla varustettu purkukone, joka ylettyy 41 metrin korkeuteen. Se pystyy kannattelemaan kolmen tonnin painoista työkalua.
– Jokainen purkuvaihe on suunniteltu tarkoin etukäteen. Tilaa ei jää juurikaan improvisoinnille, Lehtimaa huomauttaa.
Lehtimaalla on purkutöistä jo yli kahdenkymmenen vuoden kokemus.
Kunnari kertoo, että kaupunki on perustanut purkutöitä varten omat nettisivut, joilla kerrotaan, mitä kohteessa milloinkin tapahtuu. Suunnitelmallisuus korostuu myös viestinnässä.
– Tällaisella isolla työmaalla pitää panostaa viestintään. On myös järkevää, että se hoidetaan keskitetysti, yhden kanavan kautta. Tällöin viestit pysyvät linjassa keskenään ja erilaisten väärinkäsitysten sekä huhupuheiden mahdollisuus vähenee, hän huomauttaa.
Betoni hyödynnetään DeleKivi-murskeena
Orikedon jätteenpolttolaitoksen materiaaleista pystytään hyödyntämään yli 90 prosenttia; esimerkiksi kaikki romumetalli päätyy kierrätykseen. Lopullinen kierrätysprosentti ratkeaa sen mukaan, voidaanko kaikki laitoksen betoni ja tiili hyödyntää DeleKivi-murskeen raaka-aineena.
– Emme ole vielä päässeet tutkimaan varastona toimineen suuren jätebunkkerin betonia. Mutta esimerkiksi kiipeilyyn erikoistuneen firman miehet ovat jo käyneet nakuttamassa piipun huipulta näytepalat. Ne olivat puhtaita, Kunnari kertoo.
DeleKivi-mursketta jätetään tässä kohteessa pintaan, kun polttolaitoksesta jäävä monttu on ensin täytetty maa-aineksilla. Loput murskeesta saadaan sijoitettua muualle ajan myötä.
Vaativaan työhön luotettava tekijä
Turun kaupunki valitsi Deleten Orikedon jätteenpolttoaseman purkutyön tekijäksi tarjouskilpailun jälkeen. Menettelytapa on pakollinen julkisissa isoissa hankkeissa. Valintakriteerit mietittiin tarkkaan.
– Halusimme yhteistyökumppaniksemme ehdottoman luotettavan toimijan, koska kohde on niin suuri ja vaativa.
Pirkko Kunnarilla on hyviä kokemuksia Deletestä jo aikaisemmilta vuosilta.
– Toimin valvojana, kun Delete purki pari vuotta sitten Turun Kakskerran koulun. Minuun teki vaikutuksen se, kuinka hyvin työ oli organisoitu ja erityisesti se, miten tarkkaan materiaalien lajittelu työmaalla ja kierrätys oli järjestetty.
Tulevaisuudessa, noin viiden kuukauden kuluttua, Orikedon jätteenpolttoaseman paikalla on varastokenttä. Se palvelee viereisellä tontilla sijaitsevaa pääasiassa puuhaketta hyödyntävää biopolttolaitosta.
Projektipäällikkö Pirkko Kunnari Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksesta sekä Deleten miehet Raine Hakala ja Raimo Lehtimaa jätteenpolttolaitoksen piipun juurella.
DeleKivi-mursketta maarakennukseen
Delete tuottaa DeleKivi-mursketta hyötykäytettäväksi maarakennuskohteissa. Uusiokiviaineksen raaka-aineena on rakennusten purkamisessa syntyvä betoni- ja tiilijäte. Se auttaa nostamaan työmaan kierrätysprosenttia. DeleKivi on raekooltaan 0/90, ja sille sopivia käyttökohteita ovat muun muassa:
- yleiset tiet, kadut, pyörätiet ja jalkakäytävät
- pysäköintialueet
- urheilukentät
- ratapihat, varastokentät ja muut vastaavat alueet.
Delekivi-murskeen käyttö on luvanvaraista. Delete auttaa asiakkaitaan tarvittaessa ilmoituksen tekemisessä paikalliselle ELY-keskukselle. Tuotteen laatua valvotaan tarkasti SFS-EN 13242+A1 -tuotestandardin mukaan.

Sisäpurkutöitä

Jätteenpolttolaitoksen vanha jätemonttu ja Raimo

Raimo Lehtimaa ja Pirkko Kunnari