
Viemärit valmiina talveen
Ennen pakkasia on syytä tarkistaa kiinteistön sadevesi- ja salaojakaivot sekä viemäriputkien toiminnallinen kunto.
– Kyseessä on hallittu vedenhallinta, muotoilee projektipäällikkö Teemu Pohjanoksa Deleten Viemäripalveluista.
Ennakoivassa työssä varmistetaan, että kaikki toimii niin kuin pitääkin, eikä kiinteistölle aiheudu esimerkiksi kosteus- tai vesivahinkoja putkien tai kaivojen tukkeutumien vuoksi.
Kaivot pitäisi tyhjentää vähintään kerran vuodessa, mutta parasta olisi tehdä se syksyisin ja keväisin – jälkimmäinen siksi, että talven hiekoitushiekat saadaan pois tukkimasta kaivoja. Kaivot tyhjennetään yleensä imupaineautolla, ja tarvittaessa sadevesilinjat huuhdellaan. Huuhtelussa irronnut aines kuljetetaan luvanvaraisille jätteiden vastaanottopisteille.
– Asiakkaan kanssa voidaan sopia vakiokäynneistä, jolloin tulemme tyhjentämään kaivot ja erottimet, Pohjanoksa vinkkaa.
Täsmätutkimus kameralla
Joskus putkistoa on syytä tutkia tarkemmin. Mikäli viemärit eivät vedä, tukosta ei jostakin syystä saada avattua tai se ilmenee useamman kerran samassa putkistossa, avuksi otetaan kamera. Kuvaus voidaan tehdä halkaisijaltaan 32–1 200 millimetrin viemäreille tukoksen syyn ja sijainnin selvittämiseksi. Pienemmissä viemäreissä käytetään työnnettäviä ja suuremmissa ajettavia kameroita.
Tukoksen syy voi olla rakenteellinen vika, sortuma tai vierasesine, kuten wc-raikastin tai lasten lelu.
– Usein myös puiden juuret tunkeutuvat betoniviemäreihin. Ne pystytään paikallistamaan kuvauksella, jonka jälkeen ne päästään poistamaan putkista.
Isännöitsijälle toimitetaan kuvaustallenne ja laaditaan raportti Vesi- ja viemäriyhdistyksen viemäreiden tv-kuvauksen tulkintaohjeen mukaisesti. Siitä käy ilmi vikaluokitus, joka kertoo esimerkiksi tukoksen aiheuttamien toimenpiteiden kiireellisyyden.
– Viemärikuvaus säästää sekä rahaa että hermoja: koko pihaa ei tarvitse kaivaa auki, vaan tukoksen täsmällinen sijainti löydetään melko vaivattomasti, Pohjanoksa toteaa.

TEKSTI: Susanna Haanpää
KUVAT: Lassi Kaaria