
Romumuotoilu ryydittää makunautintoja
Kun käytöstä poistetut esineet tai hylkytavarat muotoillaan uusiokäyttöön, ne heräävät usein henkiin yllättävällä tavalla. Virastotalon neuvottelutilojen lasiseinistä syntyy vaikkapa ravintolan viinikaappi.
Vanhaan metalliverstaaseen rakennetussa Baskeri ja Basso -bistrossa katseen vangitsee iso viinikaappi, jonka lasielementtejä käytettiin aiemmin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Ravintolaa täydentää äskettäin katutasoon avattu BasBas and Staff Wine Bar. Tähän viinibaariin suunniteltu viinikaappi sai alkunsa, kun vanhan veroviraston neuvottelutilojen lasiseinät purettiin.
Uusiokäyttö tuo tuntuvia kustannussäästöjä. Kokonaan uusista materiaaleista valmistetut viinikaapit olisivat maksaneet ainakin kaksinkertaisesti verrattuna Henrik Enbomin suunnittelemiin kierrätyskaappeihin.
Muotoilumaailman
huutomerkki
Trash Design eli romumuotoilu muuttaa yhden elinkaarensa päähän tulleet esineet ja jopa jätteet uusiksi luomuksiksi. Se vie käytäntöön ajatuksia kuluttamisen kohtuullistamisesta ja kestävästä kehityksestä.
Perinteiseen muotoilumaailmaan ja -ajatteluun romumuotoilu lisää huutomerkin.
– Tavaroiden kierrättäminen ja uudelleen käyttäminen olivat itsestään selvyyksiä aiemmille sukupolville. Nyt neitseellisiä raaka-aineita tuhlataan usein sellaisten tavaroiden valmistamiseen, joita jo omistamme, sanoo Trash Design -muotoiluyhteisön tuottaja Isa Kukkapuro-Enbom.
– Tavoitteemme on hyödyntää kierrätys- ja ylijäämämateriaaleja sekä tuotannon häntiä design-esineiden valmistuksessa ja kannustaa siihen myös muita muotoilijoita. Kaikkien esineiden materiaaleja pitäisi pystyä käyttämään uudelleen jossakin muussa kohteessa.
Kukkapuro-Enbom korostaa, ettei kierrätysmateriaalien käyttö vähennä muotoilun merkitystä tai mahdollisuuksia.
– Romumuotoilu ei julista materiaalin alkuperää – mutta ei sitä peittelekään. Hyvä romumuotoilu on hyvää muotoilua: hauskaa, esteettistä ja tyylikästä. Tärkeintä on luoda toimiva esine.
Hyödyntäminen vaatii
viitseliäisyyttä
Romumuotoilu yhdistää eettisen elämäntavan, visuaalisen kekseliäisyyden ja usein myös modernin teknologian. Se luo esineitä, jotka ovat sekä ainutlaatuisia että toistettavia, jolloin esineen idea ja tuotanto voidaan toistaa. Käyttökohteita löytyy kodeista kahviloihin, toimistoista julkisiin tiloihin.
– Niin kuluttajat kuin yhteisöt ja yritykset ostavat ensisijaisesti elämäntapaa ja ulkonäköä kommunikoidakseen ympäristönsä kanssa. Romumuotoilu tarjoaa tarinan ja historian, jota ei ole tarjolla ostettaessa uusia esineitä, Kukkapuro-Enbom mainitsee.
Tekijältä romumuotoilu edellyttää ennakkoluulottomuutta, mielikuvitusta, kokeilunhalua ja kädentaitoja.
– Romuksi mielletyn materiaalin hyödyntämisessä kysymys on ennen kaikkea viitseliäisyydestä. Sen jälkeen hankkeesta tulee älyllinen ja tekninen haaste, arvioi romumuotoilijaksi itseään tituleeraava Henrik Enbom.
Enbomin ideoissa ja käsissä esimerkiksi kuormalavat ovat jalostuneet toimiston työskentelypisteeksi, tomaattisäilykepurkki ja lentokoneen kertakäyttöinen kahvimuki valaisimeksi, puiset ammuslaatikot hyllyköksi. Hän löytöretkeilee mielellään materiaalista toiseen, mutta nimeää suosikkimateriaaleikseen puun ja alumiinin.
– Missään materiaalissa ei tule tyytyä kaikkein ilmeisimpään ratkaisuun. Aina kannattaa koettaa löytää idea, jonka toteuttaminen on siihen uhratun työn arvoista.
– Toisaalta taas virheet eivät aiheuta romumuotoilussa suuria ongelmia. Jos jotain menee pieleen, voi tekeleen laittaa uudelleen kiertoon.
Juuri nyt Enbom suunnittelee muun muassa puretun betonin jauhamista noin 10 millimetrin rakeiksi. Niitä hän hyödyntäisi uusiobetonissa, jota tarvitaan materiaalina minikokoisessa pientalossa. Enbom on jo keskustellut asiasta Deleten kanssa.
Kotitalousjäte saisi kiertää paremmin
Materiaalitehokkuus ja siitä saatavat säästöt motivoivat teollisuutta miettimään keinoja, joilla voidaan vähentää hukkamateriaalin syntymistä ja lisätä kierrätystä.
Jo nyt terästeollisuus käyttää raaka-aineenaan enimmäkseen romuterästä, joka monen vaiheen jälkeen jalostuu vaikkapa kattauksen kruunaaviksi aterimiksi. Kierrätysmuovin käytöstä kuuluisin esimerkki teollisessa muotoilussa lienee Fiskars oranssikahvaisine saksineen.
Kuluttajapuolen kehitys kuitenkin huolestuttaa romumuotoilun asiantuntijoita.
– Lasin ja paperin kierrättämisessä olimme pitkään maailmalla esikuva. Sen sijaan muun kotitalousjätteen kierrättämisessä junnaamme moneen Euroopan maahan verrattuna, Enbom huomauttaa.
– Kuluttajat tarvitsevat lisää porkkanoita kepin sijaan, uusia kierrätysmahdollisuuksia ja konkreettista tietoa kierrättämisen hyödyistä, Kukkapuro-Enbom tuumii.
Rouhean rento tyyli
Baskeri ja Basso -bistron ja BasBas and Staff Wine Barin viinikaapeista löytyy jaloja juomia arkisista aatelisiin, konstailemattomista kokeileviin.
– Tarjoilemme laajan listan luonnonmukaisesti valmistettuja viinejä, huolellisesti tehtyä yksinkertaista ruokaa, liitutaulumeininkiä ja muutenkin rennon tunnelman, kertoo ravintoloitsija Nicolas ”Niki” Thieulon, joka vetää ravintolaa ja viinibaaria yhdessä Kalle Kiukaisen kanssa.
Ranskalaissyntyinen Thieulon tunnustautuu fiilistelijäksi, joka haluaa pistää peliin persoonallisuutensa. Se näkyy myös eteläeurooppalaiseksi viritetyn ravintolan ja viinibaarin tiloissa. Rouhea tyyli konkretisoituu viinipullot esille tuovien viinikaappien lisäksi muun muassa ajan patinoimissa pöydissä, tuoleissa ja valaisimissa.
– Haluan luoda samanlaista hyvän olon tunnetta kuin voi kokea kävellessään jonkin vanhan kaupungin kaduilla. Sisustuksessa hallittu härdelli on enemmän minun juttuni kuin hillitty skandidesign, Thieulon toteaa.
Kierrätystä hyödyntävä sisustus ei ole jäänyt ravintolavierailta huomaamatta.
– Monet asiakkaat kyselevät ruuan ja viinin lisäksi kalusteistamme.
TEKSTI: Vesa Ville Mattila
KUVAT: Jaakko Lukumaa, Henrik Enbom ja Delete


Työmaakatselmointia, mitä purkutyömaa voi tarjota Trash Designin eli romumutoilun suunnittelijoille ja tekijöille?

Isa Kukkapuro-Enbom (oikealla) ja Tanja Vepsäläinen ikuistavat työmaata ennen kokonaispurkua.

Lähtötilanne purkukohteessa, nämä ovet saivat Henrik Enbomin kiinnostumaan mahdollisuudesta muutaa ne uuteen käyttöön.

Ehjänä purkaminen on tarkkaa hommaa, lasiovia irrotetaan taiten.

Lasiovet purettuna vanhasta kohteesta virastotalosta Helsingin Haapaniemenkadulla.

Tälle seinälle uusi Trash Design -viinikaappi rakennettiin.

Lasiovet ovat löytäneet uuden osoitteen. BasBas-ravintola valmistuu pikku hiljaa.

Valtava viinikaappi vangitsee katseen Baskeri ja Basso -bistrossa. Henrik Enbom ja Isa Kukkapuro-Enbom korostavat toimivuuden tärkeyttä romumuotoilussakin.

BasBas and Staff Wine Barin Trash Design viinikaapista löytyy jaloja juomia arkisista aatelisiin, konstailemattomista kokeileviin, Ravintolan vetäjät Nicolas ”Niki” Thieulon ja Kalle Kiukainen kertovat.