Espoon Juvanmalmin kierrätysasemalla ympäristö on aina ykkönen

Tänä keväänä hyppäämme Deleten uuden toimitusjohtajan Sirpa Ojalan mukaan roadshow’lle tutustumaan Deleten eri toimipisteisiin ympäri Suomen! Deleten kierrätys- ja puhdistuspalveluiden toimipisteissä on tekemisen meininki joka päivä, usein jopa kellon ympäri ‒ mutta mitä työ ja arki todella pitää sisällään, siitä otetaan nyt selvää, ja kerrotaan muillekin!

Ensimmäisenä roadshow-etappina vuorossa on Deleten kierrätysasema Espoon Juvanmalmilla. Täällä huolehditaan siitä, että kaikki mahdollinen jäte ja tarpeeton tavara niin pääkaupunkiseudulla kuin kauempana Suomessa sijaitsevilta asiakkailta käsitellään asianmukaisesti ‒ ja asiakkaita myös perehdytetään jätteen matkaan enemmän kuin mielellään.

Uusiokäyttö ensisijaisena tavoitteena

Deleten Espoon Juvanmalmin kierrätysasemalla on maanantaiaamu ja tavanomainen työpäivä täydessä vauhdissa. Maansiirtoauto on juuri tuonut pihaan lastillisen putkia, ja Deleten tiimi on kohta lähdössä noutamaan kahta käytöstä poistuvaa mökkiä kierrätysasemalle.

– Toiveena on saada mökit kokonaisena kierrätysasemalle ja kierrätysmateriaaliksi, mikä on periaate kaiken asemalle tulevan tavaran kanssa, kertoo Juha Mitro, Deleten kierrätyspalvelujen Uudenmaan aluepäällikkö.

Asemalle sisään tulevasta tavarasta vastaava Mitro on työskennellyt asemalla jo 10 vuotta, yksikön perustamisesta lähtien. Sinä aikana on tullut tutuksi jos jonkinlainen jätelaji ja harppauksin kehittyneet innovaatiot kierrätyksen ja uusiokäytön saralla.

Deleten kierrätysasemien toiminta on tarkkaan ympäristösäädeltyä ja tavoitteena on aina ensisijaisesti uusiokäyttö eli jätteen kierrättäminen, toiseksi jätteen turvallinen hävittäminen.

– Useammissa tapauksissa kierrätys- ja hyötykäyttömateriaalien erottelun jälkeen loppusijoitukseen ei päädy enää mitään, Mitro selittää.

Palvelua kuljetus- ja rakennusliikkeistä kotitalouksiin

Yhteensä kymmenkunta henkeä työllistävä Juvanmalmin kierrätysasema palvelee erityisesti kuljetus- ja rakennusliikkeitä, ja Deletellä ollaankin kehitetty tapoja helpottaa rakennusyhtiöiden elämää: joillakin asiakasyrityksillä on asemalla oma lavansa, jonne yritys tuo pakettiautolla rakennusjätettä. Deleten henkilökunta erottelee jätteestä kaiken kierrätettäväksi kelpaavan materiaalin, jonka jälkeen erotellaan vielä hyötykäyttömateriaali ennen lopun jätemateriaalin toimittamista Tampereelle Ruskon laitokselle mekaanista käsittelyä varten ‒ mikäli sellaista on jäljellä erottelun jälkeen.

Deleten kokeneet ammattilaiset liikkuvat usein myös asiakkaiden luo jätteenkuljetus- ja lajittelutehtävissä. Esimerkiksi Espoon vanhan kaupungintalon irtaimiston kierrätys oli Deleten vastuulla.

– Näin säästämme asiakkaan aikaa ja kustannuksia, koska materiaalit voidaan ohjata suoraan oikeaan kohteeseen. Samalla varmistamme jätteen asianmukaisen kierrätyksen ja jatkokäsittelyn, Mitro selventää.

Vaikka pääpaino on kuljetus- ja rakennusliikeasiakkaissa, palvelee kierrätysasema myös kotitalouksia, joille he esimerkiksi toimittavat talkoolavoja.

Ei ole jätettä, jota ei Juvanmalmilla käsiteltäisi

Juvanmalmilla otetaan vastaan tavaraa niin yrityksiltä, kotitalouksilta, kuin Deleten Kyläsaaren rakennusjätteen vastaanottopisteeltä. Kierrätysasema ottaa vastaan paitsi kiinteää jätettä, myös vaarallisia- sekä nestemäisiä jätteitä, esimerkiksi satamien tai laivojen pilssivesiä, nesteitä rakennustyömailta, sekä öljyerotuskaivojen ja sadevesikaivojen sakkaa.

– Nesteet puhdistetaan ja niistä erotetaan öljy ja mahdollinen hiekka. Puhdistusprosessin lopputuloksena saamme viemärikelpoista vettä ja jatkohyödynnettävää, kierrätykseen menevää öljyä, jota voidaan käyttää kierrätyspolttoaineena, kertoo Mitro.

 Juvanmalmilla suoritetaan kaikkien jätteiden esilajittelu. Esimerkiksi isot puut ja metalliosat otetaan koneellisesti pois muun materiaalin joukosta. Puuosat voidaan hyödyntää esimerkiksi hakkeena. Esilajittelun jälkeen suuri osa jätteestä viedään jatkokäsittelyyn Deleten Tampereen Ruskossa sijaitsevalle jätteenkäsittelylaitokselle.

Espoon Juvanmalmin suuressa hallissa jäte kuin jäte käsitellään turvallisesti ja asianmukaisesti

Ympäristö ja turvallisuus kaiken toiminnan ytimessä

Tärkeintä Deleten ympäristöpalvelujen näkökulmasta on, että kaikki materiaalit saadaan uudelleenkäytettyä, kierrätettyä tai hyötykäytettyä asianmukaisesti.

 – Hoidamme usein jätteitä myös suoraan asiakkaalta uudelleenkäytettäviksi, esim. maa-ainekset ampuma-alueen penkkarakenteeseen ilman, että ne kävisivät edes Juvanmalmilla, kertoo Mitro. Meiltä se käy helpoimmin ja turvallisimmin, sillä meiltä löytyy kaikki tarvittava osaaminen, tietotaito ja yhteistyökumppanit.

Ympäristö huomioidaan joka yksityiskohdassa. Delete toimii tarkkojen ympäristölupien mukaisesti ja sillä on käytössään ISO 14001, ISO 9001, ISO 45001 -sertifikaatit. Juvanmalmilla jätteet käsitellään turvallisesti sisätiloissa, millä varmistetaan ettei käsittely aiheuta kierrätysaseman ympäristöön minkäänlaista haittaa. Turvallisuudesta huolehditaan tarkkaan, sillä asemalla käsitellään myös vaarallisia aineita ja esimerkiksi rakennuskohteista tullutta asbestia.

Minne jäte matkaa seuraavaksi?

Sekalaiset rakennusmateriaalit, kuten metallit ja muovit, lajitellaan ja myydään eteenpäin uudelleenkäyttöä  varten tai kierrätettäviksi uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Osa kuivajätteestä menee energiakäyttöön: lajittelusta syntyvästä kierrätyskelvottomasta materiaalista, kuten likaisesta paperista, pahvista ja muovista, tekstiileistä ja puusta valmistetaan Deleten Tampereen kierrätysasemalla REF-kierrätyspolttoainetta esimerkiksi kaukolämmön ja sähkön tuotantoon sekä teollisuuden käyttöön. REF-polttoaine on jätteen hyötykäyttöä ja vähentää loppusijoitusta kaatopaikoille.

Kierrätysasemalla ympäristötietoutta ja jätteiden matkaa asemalta eteenpäin ei jätetä oman väen tiedoksi, vaan asiakkaita koulutetaan ja perehdytetään aiheeseen enemmän kuin mielellään. Delete on järjestänyt omille asiakkailleen mm. koulutustilaisuuksia ja tutustuttanut heitä kierrätysasemiensa toimintaan.

– Kun asiakas näkee konkreettisesti jätteen määrän sekä mitä sille tapahtuu kun se lähtee työmaalta, avaa se silmät aivan eri tavalla sille, miksi on niin tärkeää käsitellä jäte oikein ja oikeassa paikassa, selventää Mitro.

 

Espoon Juvanmalmin kierrätysasema palvelee ma-pe 7:00-21:00 (muina aikoina sopimuksen mukaan) osoitteessa Juvanmalmintie 18, 02970 Espoo.

 

Kirjoita kommenttisi tähän:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *